mammae.nl | home wie ben ik vraag & antwoord borstkolven | kopen service & tarieven contact & links
 

Onvoldoende borstvoeding en groei van de baby

Te weinig borstvoeding kan verschillende oorzaken hebben. Het uit zich in lange voedingstijden (meer dan 30 min.) en een baby die niet tevreden in slaap valt. De baby komt vaak voor de borst en vertoont ontevreden gedrag. Het kan ook zijn dat de baby te slaperig is. De conditie van de baby gaat achteruit en de baby heeft geen energie om actief de borst te vragen.

Wat is normaal?
De eerste weken is het normaal dat een baby minstens 8 à 10 keer per etmaal drinkt aan de borst. Op deze wijze zorg je voor een goede opbouw van je productie. Een baby drinkt zo gemiddeld 20 à 30 minuten per voeding. Hoe ouder een baby wordt, hoe sneller hij de borst leegdrinkt.

De wereldgezondheidsorganisatie heeft een aparte groeilijn voor baby’s die aan de borst drinken. Deze wijkt af van de kunstvoeding groeilijn. Een baby die moedermelk krijgt moet minstens 120 gram per week aankomen en minimaal 5 goede natte luiers per dag hebben en 2 poepluiers. Gooi eens 70 cc in een luier en je weet wat ‘goed nat’ is. Het meest betrouwbare instrument om te weten of je baby voldoende aankomt, is de weegschaal. Ga daarom op tijd naar het consultatiebureau om te wegen.

Consultatiebureau
Mijn ervaring is dat er soms op het consultatiebureau onjuiste adviezen worden gegeven over de borstvoeding. Onvoldoende groei is niet goed voor je baby en het betekent dat je baby te weinig voeding binnen krijgt. Vaak wordt er ten onrechte getwijfeld aan de kwaliteit en samenstelling van de moedermelk. De samenstelling verandert pas bij een dreigende hongersnood of als je een macrobiotisch dieet volgt. Met hulp van een lactatiekundige kan je de oorzaak achterhalen zodat jij en je baby weer van de borstvoeding kunnen genieten.

terug

 

home | wie ben ik | vraag & antwoord | borstkolven | service & tarieven | contact & links