mammae.nl | home wie ben ik vraag & antwoord borstkolven | kopen service & tarieven contact & links
 

Borstweigeren

Het komt voor dat een baby weigert om aan de borst te gaan. Het heeft verschillende oorzaken en komt op verschillende leeftijden bij de baby voor. Natuurlijk is het van belang om zo snel mogelijk te achterhalen waarom de baby niet wil drinken aan de borst. Belangrijk is dat er zo snel mogelijk gestart wordt met kolven. Zowel om de productie te stimuleren en op peil te houden maar ook om harde, volle borsten te vermijden. Kies in deze situatie voor een goede elektrische kolf en kolf beide borsten af. Een goede elektrische kolf is de Symphony van Medela. Deze kolf bootst het zuiggedrag van de baby goed na en wordt door heel veel moeders als prettig ervaren.

Zolang de oorzaak niet bekend is, is het van belang dat de baby veel bij de moeder is. Bij een pasgeborene is het belangrijk om de baby zo veel mogelijk op je blote huid te houden. Dit is de sterkste prikkel om de baby naar de borst te ‘lokken’. De baby zal de afgekolfde borstvoeding op een andere manier dan aan de borst moeten krijgen om de baby in een goede conditie te houden. Geef de afgekolfde moedermelk met behulp van vingervoeden.

Vingervoeden is zuigtraining voor de baby wat van belang is om weer aan de borst te gaan. Stel het bijvoeden met de fles zo lang je kunt uit. Het bijvoeden met de fles is een andere manier van zuigen dan aan de borst en sommige baby’s kunnen de drinktechniek gaan verwarren. Bijvoeden met de fles heeft een relatie met een kortere duur van de borstvoeding periode. Borstweigeren en onrust aan de borst zijn zeker situaties die beoordeeld moeten worden door een deskundige. Neem daarom in deze situaties zo snel mogelijk contact op met een lactatiekundige.

terug

 

home | wie ben ik | vraag & antwoord | borstkolven | service & tarieven | contact & links